About CCFI -English БОЛЕЗНЬ  КРОНА / КОЛИТ معلومات عن الجمعية الاسرائيلية لمرضى الكرون والتهاب الامعاء التقرحي :

מערכת העיכול

מערכת העיכול אחראית על עיבוד ופירוק המזון לחלקיקים קטנים אשר יכולים לעבור ספיגה דרך המעי ומשם עם זרם הדם הם עוברים לתאי הגוף. מערכת העיכול מורכבת ממספר מבנים חלולים המחוברים זה לזה ויוצרים צינור רציף אחד אשר תחילתו בפה וסופו בפי הטבעת. המזון עובר פירוק מכני בלוע ומשם עובר אל הוושט.

ושט – צינור שאורכו 25-30 ס"מ בבוגר. מרביתו מצוי בבית החזה וחלקו עובר דרך פתח בסרעפת אל חלל הבטן, שם הוא מתחבר לקיבה. הוושט אחראי על: העברת המזון אל הקיבה בעזרת תנועה גלית ומניעת חזרה של תוכן מהקיבה אל הוושט.

קיבה – שק בעל  מבנה דמוי האות J . כאן מתרחש שלב העיבוד הראשוני של המזון והכנתו לפירוק אנזימתי בתריסריון. התוכן החומצי בקיבה תורם להרס חיידקים החודרים עם המזון וכן להפעלת אנזים המפרק שומן. רירית הקיבה מכילה מספר סוגי תאים אשר לכול אחד מהם תפקיד אחר, הפרשת אנזימים, ייצור הורמונים, ייצור חומצה, ייצור ריר (מגן על רירית הקיבה מפני התוכן החומצי). בעזרת בקרה עצבית והורמונלית המזון עובר מהקיבה לתריסריון.

תריסריון – מבנה דמוי האות C אשר אורכו כ- 25 ס"מ. הוא מהווה את הקטע הראשוני של המעי הדק. לכאן מתנקזים צינורות מהלבלב והכבד. ספיגה של ברזל מתבצעת בתריסריון.

לבלב – בלוטה שאחראית ליצור נוזל בסיסי המנטרל את התוכן החומצי מהקיבה. בנוסף בלבלב מתרחש תהליך של ייצור אנזימים האחראים על פירוק סוכרים שומנים וחלבונים. מיצי הלבלב נשפכים דרך פתח המכונה פפילה לתוך חלל מערכת העיכול בתוך התרסריון.

כבד – איבר מרכזי בגוף האדם שתפקידו העיקרי ניטור רעלים. הכבד מיצר מלחי מרה אשר מסייעים בספיגת שומנים.

המעי הדק – המשך ישר של התרסריון.. אורכו של המעי הדק כ- 6-8 מטרים בבוגר. הרירית מורכבת מזיזים מרובים (VILLI)  אשר מגדילים את שטח הפנים של המעי ומעלים את כושר הספיגה שלו. התוכן נע בעזרת תנועות קצובות של המעי אשר מווסתות ע"י מערכת עצבית והורמונלית. במעי הדק מתבצעת ספיגה של חלבונים, סוכרים, שומנים, מלחי מרה, ויטמינים, מים ומלחים. שיירי המזון שלא עבר פירוק וספיגה עוברים אל המעי הגס.

המעי הגס – אורכו כ- 1.2-1.5 מטרים והוא מורכב מהצקום (לשם גם מתחבר התוספתן) מעי גס עולה, מעי גס רוחבי, מעי גס יורד, אזור הרקטוסיגמה ופי הטבעת. במעי הגס נספגת עוד כמות קטנה של מים ומלחים וכן חומצות שומן. שיירי המזון שלא נספג נאגרים ומופרשים כצואה דרך פי הטבעת.

המידע באדיבות המכון לדרכי העיכול והכבד של המרכז הרפואי ע"ש שיבא בתל השומר

 

מערכת העיכול באדיבות אנציקלופדיית ynet