חשיבותם של חיידקי המעי לבריאות האם ידועה זה מכבר. במערכת העיכול קיימים פי 10 חיידקים מאשר תאים בגוף. לחיידקים תפקידים רבים: שמירה מפני התיישבות חיידקים מחוללי מחלות, שמירה על שלמות המעי, ויסות של מערכת החיסון. מהבנה זו נבעה המחשבה על טיפול במחלות בעזרת העברת צואה מאדם בריא למעי של אדם חולה, טיפול שדווח כבר בסין העתיקה במאה ה-16.
ברפואה המודרנית החלו ניסיונות בהשתלת צואה למצבי מחלה שונים מאמצע המאה ה-20. הטיפול בוצע לטיפול בחיידק Clostridium dificille, להשמנה, סכרת, מחלות מעי דלקתיות, כבד שומני ועוד. היעילות של השתלות צואה בחולים עם זיהום חוזר ובחיידק קלוסטרידיום דיפיצילה הוכחה במחקרים מבוקרים רבים. לגבי יתר ההתוויות המחקרים פחות יסודיים.
במחלות מעי דלקתיות בוצעו מספר מחקרים בהשתלת צואה הן במחלת קרוהן והן בקוליטיס כיבית, במבוגרים ובילדים. רב המחקרים אינם מבוקרים וכוללים תיאור של התוצאות בסדרות של חולים. נמצא כי השתלת הצואה היא פרוצדורה בטוחה, עם מיעוט תופעות לוואי, אך יעילותה משתנה בין מחקר למחקר בין 20-60% תגובה לטיפול, עם משך מעקב קצר. במחקר מבוקר שהוצג השנה בכנס ECCO נעשתה השתלת צואה בחולים עם קוליטיס כיבית- כאשר קבוצה אחת קבלה צואה מתורם וקבוצה שניה- השתלה של צואה עצמית , כבקורת. לא נמצא הבדל ביעילות בין שתי הקבוצות, כלומר, לא הוכחה יעילות לטיפול.
השתלת צואה מתבצעת מתורם בריא אשר עבר סקירה של בדיקות דם וצואה לוודא כי אינו נושא מחלות זיהומיות. הצואה נמהלת , מסוננת ומועברת ישירות למטופל או מוקפאת במינוס 800c עד להשתלה. ניתן להעביר את הצואה למטופל במספר דרכים- דרך זונדה לקיבה או לתריסריון, בעזרת חוקן או בזמן קולונוסקופיה. תופעות הלוואי שתוארו כוללות אי נוחות בטנית, גזים ועצירות. בהשתלת צואה דרך זונדה לקיבה יתכן חום הנמשך עד 48 שעות.
לסיכום- אין עדיין עדות מספקת ליעילות של השתלת צואה במחלות מעי דלקתיות. טיפול זה ניתן כיום במסגרת מחקרים קליניים, אשר יתרמו להבהרת הנושא. קיימות שאלות פתוחות כגון: דרך המתן הרצויה, התדירות הדרושה לביצוע הטיפול, והאם ניתן לבודד מהצואה חיידקים ספציפיים אשר יתנו תוצאה מיטבית. דרושים מחקרים מבוקרים עם מספר משתתפים גדול יותר מהקיים כיום, הן בקרוהן והן בקוליטיס, כדי לבחון את יעילות הטיפול לאורך זמן.
בעתיד הקרוב נראה ודאי התקדמות בתשובות לשאלות אלה וכן בדרך הטיפול, כאשר קפסולות המכילות צואה מוקפאת יחליפו את השתלת הצואה בדרך פולשנית.
דר’ בתיה וייס, מנהלת היחידה לגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים, בי”ח אדמונד ולילי ספרא לילידם, תל-השומר